Oslavy 100. výročí založení loutkového divadla Jiskra.

23.09.2013 14:23
Nejstarší loutková scéna v Praze a druhá nejstarší v ČR vznikla v Kobylisích  v Praze 8. Sluší se dodat, že divadlo je členským kolektivem Skupiny  amatérských loutkářů Svazu členských divadelních ochotníků, jež je kolektivním členem Svazu klubů mládeže.
Loutkové divadlo vzniklo v roce 1913 a založil je znamenitý, vlastenecký kantor a ředitel škol, Karel HACKER, když za 100 korun rakouskouherských koupil divadelní scénu  a loutky od Karla Popilky, šéfa místních ochotníků. Hacker koupí sledoval podporu českých škol v českém pohraničí prostřednictvím Národní jednoty severočeské, jejímž byl funkcionářem. Každá odbočka jednoty měla svou svěřenku, školu, k níž přípěvky směřovaly. Kobyliská pobočka měla svou svěřenku v České Kamenici, která asi tenkrát příliš česká nebyla.
Za řadu let kobyliské loutkové divadlo přijalo jméno JISKRA. Letos to bude už 100 let, co JISKRA stále hraje loutkové divadlo pro děti předškolního věku.
Dnes JISKRA patří mezi přední amatérská loutková divadla v naší vlasti. Mnohokrát vystupovala na loutkářské Chrudimi, Čechově Olomouci či Raškových Lounech a na dalších festivalech. Vystupovala i na Slovensku a v Rakousku.
Oslavy významného výročí proběhnou 15. listopadu od 18 hod v Divadle Karla Hackera (Praha 8 - Kobylisy, Klapkova 26).
Součástí oslav bude uvedení premiéry hry „Nevěř čertu ani za mák“ autora Petra Slunečka s hudbou Zdeňka Němečka ve výpravě Bohumíra Koubka.
Souboru JISKRY lze proto jistě popřát k výročí vše nejlepší a úspěšnou cestu do dalších let.
                                                                                             Petr Slunečko, SAL

Více informací najdete zde.