FLORBAL PRAHA

FLORBAL PRAHA (člen SKM od 2008)
vedoucí Pavel Krbec

Porazit ve florbalu Švédy je jako vyhrát mistrovství světa Náš florbalový oddíl vznikl před osmi lety v roce 2006. Založili ho Jiří Jakoubek, Pavel Krbec a fantom play off a ikona českého florbalu Michal Jedlička. Náš klub vznikl při florbalovém oddíle FBŠ Bohemians. Začali jsme trénovat s hráči ročníků 1998, 1999 a 2000.
   Postupně se nám podařilo vytvořit skupinu asi pětadvaceti stabilních hráčů; a začaly se dostavovat i výsledky. Vítězství na mezinárodním turnaji Gothia Cup ve švédském Göteborgu, na mistrovství republiky mladších a starších žáků a letos konečně zlato i na největším mládežnickém turnaji na světě – Prague Games 2014. Tohoto výsledku si ceníme nejvíce, protože i když Švédsko je florbalovou jedničkou a my jsme v pavouku play off narazili hned na šest švédských týmů, vždy jsme odešli jako vítězové.
   Co znamená porazit ve florbalu Švédy, osvětlí pohled do historie tohoto sportu: Florbal se původně objevil v USA. Typický míček paradoxně nevyvinuli florbalisté, ale baseballisté. Plastový děrovaný míček podobných rozměrů totiž slouží k tréninku baseballových pálkařů. Za místo skutečného vzniku florbalu je ale považováno právě Švédsko. Zde se v 70. letech 20. století začal, pod názvem innebandy, hrát organizovaně a rychle si získal obrovskou popularitu. Dalšími zeměmi, kde se hra brzy stala oblíbenou, bylo Finsko (pod názvem salibandy) a Švýcarsko (unihockey). S rozdílnými názvy se také mírně lišila pravidla, největší rozdíl byl ve švýcarské verzi, kde i brankář používal hokejku. Ke sjednocení pravidel došlo v roce 1986 v souvislosti se založením Mezinárodní florbalové federace.
   Švédsko udává směr i ve vývoji dnešního florbalu a má nejvíce registrovaných florbalistů na světě (Česká florbalová unie je z hlediska počtu členů na třetím místě za druhými Finy a před čtvrtými Švýcary). Proto porazit na turnaji šest švédských špičkových týmů je pro nás stejné, jako bychom vyhráli mistrovství světa.
   Pokud můžu hodnotit za sebe, tak si myslím, že jsme za osm let udělali obrovský kus práce. Dnes naši kluci patří do kategorie dorostenců a juniorů, a někteří už jsou dokonce v juniorské reprezentaci. Za dva roky náš tým přejde do kategorie mužů – a my asi začneme znovu, s dalšími malými prcky, které baví honit se za děrovaným míčkem.